Ισραήλ: Θέλει αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία


Το Ισραήλ και η πρώην σύμμαχός του η Τουρκία, πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους λόγω της αστάθειας στην περιοχή, αναφέρθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού του εβραϊκού κράτους, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δύο σημαντικά, ισχυρά και σταθερά κράτη σε αυτήν την περιοχή. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να αποκατασταθούν οι σχέσεις, όπως ήταν παλαιότερα, καθώς είναι σημαντικό, ιδιαίτερα τώρα, για τη σταθερότητα στην περιοχή», ανακοινώθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.


Η Τουρκία διέκοψε τις καλές σχέσεις που διατηρούσε με το Ισραήλ, μετά το αιματηρό επεισόδιο σε τουρκικό πλοίο που επιχειρούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι σήμερα όσες προσπάθειες έχουν γίνει από τις δύο πλευρές προς αναχωπύρωση των στρατηγικών τους σχέσεων, έχουν αποτύχει.


Το Τελ Αβίβ έχει απορρίψει τις απαιτήσεις της Άγκυρας, για δημόσια συγγνώμη και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν στην επιδρομή των ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Πάντως παρά τη δήλωση Νετανιάχου δεν υπήρξε καμία αναφορά ότι το Ισραήλ θα αλλάξει τη στάση του και θα ικανοποιήσει κάποιες από τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο