Υπέρ της Συρίας τάχθηκε για ακόμη μία φορά Ρωσία η οποία καταδίκασε σήμερα τις νέες κυρώσεις που της επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέτρα προβλέπουν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στο πλαίσιο της επιβολής εμπάργκο όπλων, ειδικά στις μεταφορές με πλοία και αεροπλάνα.
Ωστόσο από την πλευρά της η Ρωσία τονίζει ότι δεν τα αναγνωρίζει καθώς τα εκλαμβάνει ως έναν ντε φάκτο «αποκλεισμό».

«Κατά βάθος, τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν έναν αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό», τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι «αντιπαραγωγικές».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε δυσαρέσκεια για τα μέτρα αυτά της ΕΕ που απαιτούν από τα κράτη-μέλη της να ελέγχουν τα φορτία που μεταφέρονται δια θαλάσσης και αέρος στη Συρία από τρίτες χώρες, αν υπάρχουν υποψίες ότι τα φορτία αυτά περιέχουν όπλα.

«Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τις θεωρεί αντιπαραγωγικές, μη ικανές να επιλύσουν την κατάσταση στη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αντιβαίνουν το γράμμα και το πνεύμα του νόμου του ειρηνευτικού σχεδίου που είχε καταρτίσει ο διεθνής μεσολαβητής Κόφι Άναν.
TAGS