«Ναι» ή «όχι» στην αποπομπή του προέδρου της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου καλούνται να πουν 18.292.515 ρουμάνοι ψηφοφόροι σε 18.548 εκλογικά τμήματα (από τα οποία τα 306 θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό), στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία το 50% συν ένα, του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων.

Τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, στο οποίο θα κριθεί η παραμονή ή η απομάκρυνση του Τράιαν Μπασέσκου από το προεδρικό αξίωμα, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αποσαφηνίσει τη στάση που θα τηρήσουν, αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για την κυβερνώσα Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων (USL), την οποία συγκροτούν το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και το Συντηρητικό Κόμμα, τρία κόμματα αντιπάλων του Τράιαν Μπασέσκου, που προώθησαν τη διαδικασία αποπομπής του. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα, υποστηρίζει τον Μπασέσκου και όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα άφησαν τους υποστηρικτές να αποφασίσουν τι θα πράξουν στις 29 Ιουλίου.