Σε λίγες ώρες αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, της διοργάνωσης που αναμφίβολα κάθε τέσσερα χρόνια καταφέρνει να γίνεται το απόλυτο σημείο αναφοράς. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια ένα επαναλαμβανόμενο σε τακτά χρονικά διαστήματα γεγονός καταφέρνει να μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για όσο διάστημα λαμβάνει χώρα.
Εύλογα λοιπόν, όποια πόλη αναλαμβάνει τη διεξαγωγή του, η «ζωή» της περιστρέφεται γύρω από αυτό. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το Λονδίνο.
Αν και μαθημένο στην αίγλη και το μεγαλείο, αλλοτινή πρωτεύουσα αυτοκρατορίας που κάποτε στην επικράτειά της δεν έδυε ποτέ ο ήλιος, το Λονδίνο ζει και αυτό την αμηχανία κάθε πόλης που για χρόνια, αλλά κυρίως για σχεδόν ένα μήνα, προσπαθεί να «βάλει τα καλά» της και να δείχνει αψεγάδιαστη.

Ούτε αυτή τη φορά όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες , λείπουν τα σημεία -έντονης- τριβής, είτε αυτά αφορούν στις ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας (σ.σ. οι οποίες επιτείνουν την ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη κυκλοφοριακή συμφόρεση της πόλης, κάνοντας τους οδηγούς ταξί να ζητούν την είσοδό τους σε αυτές) είτε έχουν να κάνουν με προγραμματισμένες, εν μέσω αγώνων, απεργίες των σιδηροδρομικών υπαλλήλων και των εργαζόμενων στα τελωνεία, εκείνων δηλαδή που μπορούν να πιέσουν στη συγκυρία.

Από την άλλη βέβαια, δεν παύουν να περισσεύουν και οι αυξημένες προσμονές.

Ασφάλεια

«Το μόνο πιο δαπανηρό πρόγραμμα ασφάλειας από εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο πόλεμος», παρατηρεί ένας άνθρωπος που ειδικεύεται στον τομέα της ασφάλειας, όπως καταγράφει  ο Guardian.

Μάλιστα, δεν είναι υπερβολή ότι η πόλη έχει οχύρωση ανάλογη της περιόδου που βομβαρδιζόταν από τα γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα.

Δίχως αμφιβολία, η πρόκληση της ασφάλειας είναι όντως εξαιρετικά μεγάλη. Αν όμως υποθέσουμε ότι για πολλούς θα έμοιαζε εξαιρετικά ελκυστική η υπονόμευση  του σχεδίου ασφάλειας του «Λονδίνο 2012», η G4S, η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε την αποστολή προστασίας των αγώνων, απέτυχε παταγωδώς, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη βρετανική πρωτεύουσα.

Η αδυναμία να καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας, με αποτέλεσμα να επιστρατευθούν, εσπευσμένα, επιπρόσθετες μονάδες του στρατού και τις αστυνομίας, έπληξε το κύρος της εταιρείας, η οποία απέσυρε την υποψηφιότητά της για την ανάληψη του αντίστοιχου πρότζεκτ της επόμενης Ολυμπιάδας, παράλληλα όμως αποκάλυψε και τα κενά ασφάλειας του εγχειρήματος, γεγονός που προκάλεσε, πέρα από αμηχανία, αίσθησης αβεβαιότητας.  

Πληρότητα
 

Ακόμα και αυτή την -περασμένη- ώρα, υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια για την τελετή έναρξης των αγώνων. Από όποια σκοπιά και αν ιδωθεί η είδηση, σίγουρα οι διοργανωτές δεν νοιώθουν άνετα.

Ίσως το πιο δημοφιλές γεγονός της Ολυμπιάδας, με δισεκατομμύρια θεατές απ’ όλον τον κόσμο, που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι σκηνοθετημένο από τον «πολύ» Danny Boyle και θα στοιχίσει 27 εκατομμύρια βρετανικές λίρες (περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ), μέχρι και λίγες ώρες πριν την παρουσίασή του ενδέχεται να λάβει χώρα σ’ ένα όχι γεμάτο στάδιο.

Μία τελετή έναρξης με άδεια καθίσματα συνιστά το χειρότερο εφιάλτη για κάθε διοργανωτή Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε αυτοί του Λονδίνου σκέφθηκαν μέχρι και να παρέχουν με έκπτωση τα διαθέσιμα εισιτήρια που πωλούνται στις 1.600 ή τις 2.012 λίρες.

Εκτός όμως της έλλειψης πληρότητας τόσο στην τελετή έναρξης, όσο φυσικά και στα αγωνίσματα, φανερή είναι η αδυναμία του Λονδίνου να αξιοποιήσει την επτάχρονη προβολή του εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και στο επίπεδο της επισκεψιμότητας της πόλης.

Μόλις την Κυριακή, ο Independent σημείωνε το ενδεχόμενο η προσδοκώμενη «ολυμπιακή έκρηξη» να αποδειχθεί «ολυμπιακό φιάσκο».

Ο κόσμος που συρρέει στο Λονδίνο δεν είναι λίγος, κάθε άλλο, όμως οι άδεις κλίνες είναι γεγονός και ως εκ τούτου πρακτορεία-κολοσσοί και κορυφαίες ξενοδοχειακές μονάδες προχωρούν σε εκπτώσεις στα πακέτα διαμονής που φθάνουν έως και το 50% των, παραφουσκωμένων είναι η αλήθεια, αρχικών τιμών.  

Τα οφέλη
 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμφίβολα συνιστούν κάτι πολύ περισσότερο από μία αθλητική διοργάνωση. Οι πόλεις που τους φιλοξενούν προσδοκούν σε πολλαπλά κέρδη σε ποικίλους τομείς.

Έτσι και η Μεγάλη Βρετανία ευελπιστεί ότι το «ολυμπιακό κόστος» των 9 δισ. λιρών βραχυμεσοπρόθεσμα θα  υπερκαλυφθεί από έσοδα που θα φθάνουν τα 13 δισ. λίρες. Όπως σημείωνε η κυριακάτικη Sun, o πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως αναμένει ότι το «Λονδίνο 2012» θα δημιουργήσει τις υλικές και συμβολικές προϋποθέσεις γα την εμφάνιση συνεργειών που υπό τη μορφή των «spin-offs» θα αποφέρουν πολλαπλάσια των δαπανών κέρδη.

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι το κάπως «μουντό» Λονδίνο της δεκαετίας του ’90, με την πλήρως απαξιωμένη ανατολική πλευρά του, έχει μεταμορφωθεί σε «παγκόσμια πόλη» με τις «αναγεννημένες» ανατολικές συνοικίες της να «κλέβουν την παράσταση» καλλιτεχνικά, ψυχαγωγικά, οικιστικά κ.ά.

Αναμφίβολα δε, οι υποδομές που θα κληροδοτήσουν οι αγώνες στην πόλη θα είναι παραπάνω από χρήσιμες, ιδιαίτερα αν αξιοποιηθούν με τρόπο φιλικό προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της, αλλά και οικονομικά αποτελεσματικό για τα δημόσια ταμεία.

Αγώνες (ως) όνειρο


Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι αγώνες του Λονδίνου σε κάποιες ώρες από τώρα θα ξεκινήσουν. Ως κατ’ εξοχή παραγωγός φαντασιακών συνθηκών, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι σε θέση να δημιουργούν ευχάριστες αισθήσεις, ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις κοκ. Όσοι τους παρακολουθούν, κυρίως όμως όσοι τους ζουν από κοντά, μπορούν ν’ απολαύσουν αυτό το όνειρο, αποζητώτας τις, έστω και κατασκευασμένες, συγκινήσεις του.

Όταν το όνειρο… τελειώσει, μαζί με το τέλος του «Λονδίνο 2012,» οι Λονδρέζοι μπορούν να κάνουν τον απολογισμό τους και τότε να αποτιμήσουν τα «συν» και τα «πλην». Για περίπου ένα μήνα όμως μπορούν να (το) χαρούν!


Παναγιώτης Σκευοφύλακας