Τουλάχιστον 28 κρατούμενοι φυλακής στη δυτική Βενεζουέλα σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν στη διάρκεια εικοσαήμερης εξέγερσης η οποία τερματίστηκε το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τα στιχεία που ανακοίνωσε χθες το Παρατηρητήριο των Φυλακών της Βενεζουέλας.
Βάσει αυτών των στοιχείων, στη διάρκεια της εξέγερσης στη φυλακή της πόλης Μερίντα τραυματίσθηκαν και πέντε άνδρες της εθνοφρουράς, του στρατιωτικού σώματος που είναι επιφορισμένο με την εποπτεία των φυλακών της Βενεζουέλας. Παράλληλα στις 25 Μαΐου, δολοφονήθηκε η διευθύντρια προσωπικού της φυλακής αυτής, η Πάολα Ροζάνα Μολίνα Αβίλα, 38 ετών.

Η εξέγερση άρχισε όταν πολλοί κρατούμενοι, ύποπτοι για τη δολοφονία αυτή, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πολλές πτέρυγες της φυλακής. Οι φήμες για επέμβαση των δυνάμεων της τάξης κλιμάκωσαν τις συγκρούσεις μέσα στη φυλακή.
Η εισαγγελία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 60 κρατουμένους για τα γεγονότα στη φυλακή, ενώ το Σάββατο, το υπουργείο Σωφρονιστικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του τη φυλακή.

Επίσης στις 6 Ιουλίου, δολοφονήθηκε και η διευθύντρια της φυλακής γυναικών της Σάντα Άνα, στην πολιτεία Τασίρα του βορείου Μεξικού. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, 300 κρατούμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις φυλακές εξαιτίας της βίας που βασιλεύει εκεί. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις φυλακές της χώρας, χωρητικότητας 14.000 ατόμων, συνωστίζονται 50.000 άνθρωποι.