Στις 11 Μαρτίου 2011, σεισμός 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πυροδότησε τσουνάμι, το οποίο «σάρωσε» με κύματα ύψους έως και 40 μέτρων τη βορειοανατολική Ιαπωνία προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με νέα κυβερνητικά δεδομένα, η μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών μειώνει το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στη χώρα κατά 0,4 χρόνια, δηλαδή περίπου πέντε μήνες.

Οι Ιάπωνες είναι από τους μακροβιότερους λαούς στον κόσμο, εν μέρει χάρη στο δραστήριο τρόπο ζωής, την υγιεινή, παραδοσιακή διατροφή τους, την οικουμενική πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στις συνθήκες διαβίωσης μετά τη συνταξιοδότηση.

Οι γυναίκες μάλιστα βρίσκονταν στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των μακροβιότερων, όμως με τα νέα δεδομένα χάνουν τον τίτλο μετά από 27 χρόνια, παραχωρώντας τον στο γυναικείο πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, το προσδόκιμο ζωής διαμορφώνεται πλέον στα 79,44 χρόνια για τους άνδρες (μείωση 0,11 σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και στα 85,90 χρόνια για τις γυναίκες.

Ο μέσος όρος ζωής στην Ιαπωνία καταγράφει πτώση για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την περυσινή μείωση να αποδίδεται κυρίως στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Κύριο χαρακτηριστικό της απώλειας ζωής στη διπλή καταστροφή του Μαρτίου 2011 ήταν ο μεγάλος αριθμός των ηλικιωμένων θυμάτων.