Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας που πρότεινε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς έλαβε σήμερα το μεσημέρι ψήφο εμπιστοσύνης στη Σερβική Βουλή.
Επί συνόλου 250 βουλευτών υπέρ του κυβερνητικού σχηματισμού που πρότεινε ο Ντάτσιτς ψήφισαν 142 βουλευτές, 72 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ υπήρξαν και 26 βουλευτές που απείχαν από τη διαδικασία εκλογής κυβέρνησης.

Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ίβιτσα Ντάτσιτς συμμετέχουν το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) που ήρθε πρώτο στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο συνασπισμός Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) – Κόμματος Συνταξιούχων (PUPS) – Ενιαία Σερβία (JS) που ηγείται ο ίδιος ο Ντάτσιτς και το κόμμα Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS).

Σε μία ώρα περίπου τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα ορκιστούν ενώπιον των βουλευτών όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Εχθές βράδυ ο Ίβιτσα Ντάτσιτς παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ανέφερε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής.

Ο Ντάτστς τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας με στόχο να ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ζήτημα του Κοσόβου ο Ντάτσιτς ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί ό,τι υπεγράφη με την Πρίστινα στο πλαίσιο του διαλόγου που γίνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να συμμετάσχει στο διάλογο αυτό.