Για πρώτη φορά τα τελευταία 23 χρόνια ο λαός της Βουλγαρίας θα εκφράσει άμεσα την άποψη του για ένα μείζον εθνικό θέμα στο επικείμενο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» από την υλοποίηση ή μη του οποίου κρίνεται ουσιαστικά το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρισμού με τη χρήση πυρηνική ενέργειας.
Αυτό τόνισε στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ, καταθέτοντας στη Βουλγαρική Βουλή το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, το οποίο υπογράφουν 773.447 πολίτες.

Ο κ. Στανίσεφ τόνισε ότι στην αρμόδια υπηρεσία του Κοινοβουλίου κατατίθενται σήμερα 773.447 ψήφοι Βούλγαρων πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο λαός να εκφράσει άμεσα την άποψη του για το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό αυτό θέμα.

Ο κ. Στανίσεφ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συστηματικά διαστρεβλώθηκε και αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ» και ότι «υπήρξαν πιέσεις και απειλές από την πλευρά των κυβερνώντων, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ψέματα».

Ο αρχηγός του ΒΣΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιφατική και παράλογη πολιτική, η οποία είχε ως συνέπεια την οριστική απόφαση εγκατάλειψης του στρατηγικού σχεδίου. «Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εξυπηρετεί ξένους παράγοντες, αλλά και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών ηλεκτρισμού» τόνισε ο κ. Στανίσεφ