Μετά την ήττα των Δηµοκρατικών στις εκλογές της Τρίτης ο Μπαράκ Οµπάµα υπόσχεται ότι πρώτος στόχος της περιοδείας που αρχίζει αύριο στην Ασία είναι η επίτευξη εµπορικών συµφωνιών που θα δηµιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

«Καθώς σχεδιάζω το ταξίδι µου στην Ασία, όλο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο να ανοίξουµε νέες αγορές ώστε να ευηµερήσουν οι αµερικανικές επιχειρήσεις και να πωλούµε περισσότερα αγαθά, δηµιουργώντας πιο πολλές θέσεις εργασίας εδώ στις ΗΠΑ», δήλωσε χθες ο αµερικανός πρόεδρος, ο οποίος στο δεκαήµερο ταξίδι του στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα συνοδεύεται από εκατοντάδες στελέχη µεγάλων εταιρειών.

«Κάποιες εκλογικές νύχτες είναι πιο διασκεδαστικές από τις άλλες», δήλωσε ο Οµπάµα σε δηµοσιογράφους. «Κάποιες άλλες είναι έντονες. Και υπάρχουν και κάποιες που σε κάνουν πιο ταπεινό». Κάπως έτσι, πιο ταπεινό δηλαδή τον βλέπουν να φεύγει για τον πρώτο σταθµό, την Ινδία, κάποιοι πολιτικοί αναλυτές καθώς δήλωσε ότι έλαβε το µήνυµα των ψηφοφόρων και κατανοεί τη δυσαρέσκειά τους, που οδήγησε στο να κερδίσουν οι Ρεπουµπλικανοί τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οµως τα στελέχη του ρεπουµπλικανικού κόµµατος δεν φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση συνεργασίας που τους έκανε, καθώς ήδη χθες η βουλευτής της Μινεσότας Μισέλ Μπάκµαν τον κατηγόρησε ότι το κόστος της περιοδείας του στις τέσσερις ασιατικές χώρες είναι τεράστιο. Μόνο για τις τέσσερις ηµέρες κατά τις οποίες θα επισκεφθεί την Ινδία και υπολογίζεται ότι θα συνοδεύεται από 3.000 αξιωµατούχους, επιχειρηµατίες, δηµοσιογράφους και µέλη της ασφάλειάς του θα ξοδευθούν περίπου 200 εκατοµµύρια δολάρια, ενώ συνολικά το κόστος της περιοδείας υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια.

Ήδη στην Ινδία εδώ και µερικές εβδοµάδες βρίσκονται 500 πράκτορες των µυστικών υπηρεσιών για να προετοιµάσουν την προεδρική επίσκεψη, ενώ τα µέτρα ασφαλείας είναι τόσο αυστηρά ώστε αποφασίστηκε να αποµακρυνθούν όλες οι καρύδες από τα δέντρα που βρίσκονται κοντά στο Μουσείο Γκάντι στο Μουµπάι, το οποίο θα επισκεφθεί ο Οµπάµα, µην τυχόν και πέσει κάποια στο κεφάλι του!