Απόλυτη δέσμευση υπέρ της προστασίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος  ανέλαβαν η γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μέσω κοινής ανακοίνωσής τους, η οποία ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία τους. Στη διάρκεια αυτής, αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη.

«Η Γερμανία και η Γαλλία είναι βαθιά προσηλωμένες στην ακεραιότητα της ευρωζώνης. Είναι αποφασισμένες να κάνουν τα πάντα για την προστατεύσουν» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, προσπαθώντας να αποφύγουν αποκλίσεις -δημοσιονομικής- χαλάρωσης, κατέστησαν σαφές ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΟΝΕ οφείλουν να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, πάντα όμως «μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους».

 

Το κοινό αυτό ανακοινωθέν έρχεται να συμπληρώσει τον Μάριο Ντράγκι, τον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη, ο οποίος εχθές, υπό το βαρυσήμαντο ρόλο του προέδρου της ΕΚΤ τόνισε, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά του προς κάθε κατεύθυνση, πως «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να προστατέψει την ευρωζώνη… Και πιστέψτε με, αυτό θα είναι αρκετό… Από τη στιγμή που τα επίπεδα των πριμ (αποδόσεων κρατικών ομολόγων) υπονομεύουν τη ροή των καναλιών μέσω των οποίων λειτουργεί η νομισματική πολιτική, έγκεινται στην αρμοδιότητά μας».

 

TAGS