Σε εξέλιξη είναι κρίσιμο δημοψήφισμα στη Ρουμανία σε σχέση με την αποπομπή του κεντροδεξιού προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, την οποία ζητεί η κεντροαριστερή κυβερνητική πλειοψηφία. Η πολιτική τύχη του Μπασέσκου, του επί δύο θητείες προέδρου ο οποίος σήμερα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό συμμετοχής, καθώς το δημοψήφισμα θεωρείται έγκυρο όταν τουλάχιστον το ήμισυ των 18,3 εκατομμυρίων των ρουμάνων εκλογέων προσέλθει στις κάλπες.

Ο Μπασέσκου έχει ήδη επιζήσει ενός δημοψηφίσματος καθαίρεσής του το 2007, αλλά σήμερα η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά μετά τη σειρά των σκληρών μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν το 2010.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται μετά την αυστηρή κριτική της ΕΕ που επέκρινε την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα για την απόπειρά της να περιορίσει τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και για επιθέσεις εναντίον ορισμένων δικαστών, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές επιθέσεις εναντίον του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 23:00.

Το στρατόπεδο του Μπασέσκου που φοβάται νοθεία, κάλεσε σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος ώστε να μη νομιμοποιηθεί αυτό που χαρακτηρίζει πραξικόπημα