Αρχισε στη Ρωσία η δίκη των τριών μελών της ρωσικής πανκ μπάντας Pussy Riot για την «πανκ προσευχή» τους στον καθεδρικό ναό της Μόσχας, σε μια υπόθεση που έχει διχάσει τη χώρα και έχει προκαλέσει την οργή της εκκλησίας. Οι τρεις τέθηκαν υπό κράτηση τον περασμένο Φεβρουάριο μετά το τραγούδι, στο οποίο διαμαρτύρονταν για το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το τραγούδι εξόργισε επίσης την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που τις κατηγορεί για βλασφημία.

Οι τρεις κατηγορούμενες, Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, Μαρία Αλιοκίνα και Γιεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, οδηγήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου φορώντας χειροπέδες και εκεί τις κλείδωσαν σε ένα κλουβί από αλεξίσφαιρο γυαλί.

Οι τρεις γυναίκες δήλωσαν αθώες.

Η Ναντέτσα Τολοκονίκοβα είπε ότι δεν δηλώνουν ένοχες, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμες να απολογηθούν για τον πόνο που προκάλεσε η συναυλία τους στον καθεδρικό ναό.

Μάλιστα, η Μαρία Αλεκίνα δήλωσε ότι η διοργάνωση της συναυλίας στον καθεδρικό αποτελεί «διοργανωτικό λάθος», αλλά τόνισε ότι έγινε ποινική υπόθεση «ως αποτέλεσμα της επιρροής των πολιτικών, των αρχών επιβολής του νόμου και των πνευματικών ελίτ».

Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα είπε ότι δεν θα δηλώσουν ένοχες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμες να ζητήσουν συγγνώμη. Οι τρεις κατηγορούνται για χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης επτά ετών.