Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνι ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία του στο εξωτερικό με επαίνους για την οικονομία της Πολωνίας και τη μετάβαση της χώρας από το κομμουνιστικό καθεστώς στην ευημερία, χωρίς ωστόσο να αποφύγει και πάλι τις «γκάφες».   Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ο Ρόμνι τόνισε ότι «ο κόσμος θα πρέπει να προσέξει καλά τη μεταμόρφωση της πολωνικής οικονομίας». Εγκωμίασε επίσης τους αγώνες που έδωσαν οι Πολωνοί κατά των Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς τη δεκαετία του 1980.  

«Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν με κατάπληξη και θαυμασμό καθώς ένας ηλεκτρολόγος ηγείτο του ειρηνικού κινήματος εναντίον του βίαιου και καταπιεστικού καθεστώτος», είπε, αναφερόμενος στον πρώην ηγέτη της "Αλληλεγγύης" Λεχ Βαλέσα.  

Προσπαθώντας να δείξει ότι η θέση του στα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή είναι καλύτερη από την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρόμνι επέκρινε την εγκατάλειψη του σχεδίου εγκατάστασης μιας αντιπυραυλικής αψίδας στην Πολωνία και την Τσεχία χαρακτηρίζοντάς την «εγκατάλειψη των φίλων» ενώ άσκησε κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο γιατί είναι «πολύ μαλακός» απέναντι στη Ρωσία.  

Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι τυραννικά καθεστώτα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως στη Λευκορωσία και τη Συρία, όπου, όπως είπε, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι «ένας βίαιος δικτάτορας υπεύθυνος για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων».