Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.   «Η αστυνομία περιόρισε τη διαδήλωση (…) Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Έχει ξεκινήσει έρευνα για να ερευνηθούν οι λόγοι», δήλωσε η Μπουτίνα Μοχάμεντ Άχμεντ εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νότιου Νταρφούρ.  

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και γκλομπ για να απωθήσει μια διαδήλωση κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων στην οποία έπαιρναν μέρος περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στην Νιάλα, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Νταρφούρ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.  

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας, έκαψαν λάστιχα και φώναζαν «Όχι, όχι στις αυξημένες τιμές» και «Ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς».  

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον 15 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.  
  
Τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων λιτότητας, περιλαμβανομένων μειώσεων στις επιδοτήσεις για την αγορά καυσίμων, γεγονός που προκάλεσε μικρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.  

Το Σουδάν αντιμετωπίζει οικονομική κρίση από πέρυσι οπότε κήρυξε την ανεξαρτησία του το Νότιο Σουδάν, στο οποίο βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαιοπηγές, ζωτικής σημασίας για την οικονομία των δύο χωρών.  

Η απώλεια των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου προκάλεσε στο Σουδάν μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του, ενώ προκάλεσε και αύξηση στις τιμές των τροφίμων και άλλων προϊόντων η πλειονότητα των οποίων είναι εισαγόμενα.