Την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνήτη της Σικελίας, υπέβαλε σήμερα το απόγευμα, ο Ραφαέλε Λομπάρντο, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 28-29 Οκτωβρίου.     Την παραίτησή του Λομπάρντο είχε ζητήσει με επιμονή ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, καθώς η Σικελία είναι αντιμέτωπη με «κραχ», αφού το έλλειμμά της ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Επιβλήθηκε στη Σικελία μια υπερβολικά αυστηρή διαχείριση από την κυβέρνηση της Ρώμης, αγνοώντας την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι μας ξέρουμε, παράλληλα, ότι η χώρα μας και το νησί μας ζούνε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή» δήλωσε ο Λομπάρντο.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, στις 24 Ιουλίου, στη Σικελία, πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες τοπικές εκλογές, στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

Όπως υπογραμμίζουν όμως Ιταλοί σχολιαστές, ο πρώην κυβερνήτης αθέτησε την υπόσχεσή του να προχωρήσει σε έκτακτο περιορισμό των δαπανών πριν εγκαταλείψει το δημόσιο αξίωμά του.

Αντιθέτως, όπως τονίζει η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλα Σέρα» στη διαδικτυακή της έκδοση, «πριν παραιτηθεί, ο Λομπάρντο κατάφερε να βρει τον χρόνο για νέες προαγωγές στενών συνεργατών του».