Η κυβέρνηση της Ρουάντα αποφάσισε ότι για να μειωθεί το κόστος των κηδειών και για να διατηρηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πρέπει να παρθεί μια απόφαση που είναι εντελώς ξένη προς την κουλτούρα της χώρας, γράφει το Syfia.   Οι τιμές των τάφων στα νεκροταφεία της Ρουάντα είναι τόσο υψηλές σε σχέση με τα εισοδήματα των ανθρώπων που οι φτωχότεροι αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τους ετοιμοθάνατους συγγενείς τους επειδή φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν τα έξοδα της κηδείας.  

Ταυτόχρονα τα νεκροταφεία καταλαμβάνουν εκτάσεις που είναι καλλιεργήσιμες. Όμως στη Ρουάντα αντιστοιχούν 390 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – πάνω από 800 σε μερικές περιοχές – και τα χωράφια γίνονται όλο και μικρότερα. Οι αγρότες πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 20 χρόνια μέχρι να καλλιεργήσουν ένα χωράφι που πριν ήταν νεκροταφείο. Μερικές οικογένειες πιστεύουν ότι η γη όπου έχουν θαφτεί πρόγονοί τους είναι ιερή κι έτσι την αφήνουν ακαλλιέργητη.  

Για να διορθώσει όλα αυτά τα προβλήματα η κυβέρνηση της Ρουάντα αποφάσισε να περάσει έναν νέο νόμο με τον οποίο η αποτέφρωση των νεκρών θα είναι μια εναλλακτική λύση. «Ακόμα και αν ο κόσμος έχει συνηθίσει τους τάφους, στο μέλλον θα αναγκαστεί να στραφεί στη λύση της καύσης των νεκρών τους, είτε τους αρέσει είτε όχι» δήλωσε ένα μέλος του κοινοβουλίου.

πηγή: lifo.gr