Η καταγωγή και το γενεαλογικό δέντρο του Αμερικανού προέδρου έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τα μέσα ενημέρωσης.   
Τώρα ερευνητές, ειδικοί στη γενεαλογία, δηλώνουν ότι βρήκαν αποδείξεις ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πιθανότατα απόγονος ενός από τους πρώτους καταγεγραμμένους Αφρικανούς σκλάβους στις ΗΠΑ.   Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα γενεαλόγοι από το Ancestry.com, ύστερα από δύο χρόνια έρευνας, βρήκαν «πολλά στοιχεία και έμμεσες αποδείξεις» ότι ένας άνδρας που υπήρξε σκλάβος στις ΗΠΑ, ονόματι Τζον Παντς ήταν πρόγονος του Ομπάμα.  

Όπως αναφέρει η Washington Post, ο Τζον Παντς θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος Αφρικανός σκλάβος στη Βιρτζίνια. Πρόκειται για σημαντική ιστορική φιγούρα που έχει υπάρξει αντικείμενο έρευνας.  

Στα 1640 ο Παντς και δύο υπηρέτες συνελήφθησαν, επειδή επιχείρησαν να το σκάσουν από τα σπίτια που υπηρετούσαν.  
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τίτλους ιδιοκτησίας και φορολογικά στοιχεία για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.  
Η σύνδεση αυτή βρέθηκε να υπάρχει 400 χρόνια πριν από την πλευρά της μητέρας του Ομπάμα, Στάνλεϊ Αν Ντάνχαμ.  

Επειδή ο πατέρας του ήταν μετανάστης από την Κένυα και η μητέρα του είχε καταγωγή από το Κάνσας και ήταν λευκή, θεωρείτο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ευθεία καταγωγή από σκλάβους.  

«Το (γενεαλογικό) του δέντρο είναι ένα από τα πιο δυναμικά που έχουμε δει από άποψη ποικιλίας» ανέφερε ο Τζόζεφ Σαμγουέι, ένας από τους ερευνητές που εργάστηκαν για τη σύσταση του γενεαλογικού δέντρου του Ομπάμα.