Απέλασε τον πρέσβη της Σουηδίας η Λευκορωσία, κατηγορώντας τον ότι «κατέστρεψε» τις σχέσεις ανάμεσα στη Στοκχόλμη και το Μινσκ, επειδή ο πρέσβης Στεφάν Έρικσον συναντήθηκε με ομάδες της αντιπολίτευσης. 


Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η δουλειά που έκανε ο πρέσβης στο Μινσκ δεν είχε στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά να τις καταστρέψει.

Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ τόνισε ότι οι κατηγορίες εναντίον του κ. Έρισκον είναι «ανυπόστατες και γελοίες». Είπε επίσης, ότι δόθηκε εντολή αποχώρησης στους δύο λευκορώσους διπλωμάτες στη Στοκχόλμη. Είπε ακόμα ότι ο νέος πρεσβευτής της Λευκορωσίας που αναμενόταν σε λίγες εβδομάδες στη Στοκχόλμη, χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος.

Η κίνηση αυτή γίνεται ένα μήνα αφότου μία σουηδική εταιρία πέταξε από αέρος σε μία συγκέντρωση αρκουδάκια – αλεξιπτωτιστές που κρατούσαν πινακίδες με συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κίνηση αυτή εξόργισε τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντες Λουκασένκο, η επανεκλογή του οποίου το 2010 συνοδεύτηκε από κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας.

Μάλιστα, την Πέμπτη ο κ. Λουκασένκο έδωσε εντολή στους συνοριοφύλακες να χρησιμοποιούν όπλα ενάντια σε κάθε ενδεχόμενη παραβίαση του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας.

Πηγή: skai.gr/BBC
TAGS