Το Ιράν ζήτησε από την Τουρκία και το Κατάρ, που υποστηρίζουν τους σύρους εξεγερμένους, να επέμβουν για την απελευθέρωση των 48 ιρανών προσκυνητών που απήχθησαν χθες Σάββατο στη Συρία, όπως αναφέρει σήμερα ο ιστότοπος της κρατικής τηλεόρασης της χώρας.     «Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ζήτησε στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον (τούρκο ομόλογό του) Αχμέτ Νταβούτογλου την άμεση επέμβαση της Τουρκίας για την απελευθέρωση των ιρανών προσκυνητών που απήχθησαν στη Συρία», σημειώνει ο ιστότοπος.    

Ο Νταβούτογλου «υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα και να προσπαθήσει, όπως έκανε στις προηγούμενες περιπτώσεις» για την απελευθέρωση Ιρανών προσκυνητών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.    

Ο Σαλεχί συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Χάμαντ μπιν Τζάσεμ μπιν Τζάμπερ αλ Θάνι για να ζητήσει τη βοήθειά του.    

«Ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες απήγαγαν 48 ιρανούς προσκυνητές που κατευθύνονταν (με λεωφορείο) προς το αεροδρόμιο», είχε δηλώσει χθες Σάββατο ο ιρανός πρόξενος στη Δαμασκό Ματζίντ Καμτζού στην ιρανική κρατική τηλεόραση.    

Η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν τους σύρους εξεγερμένους, ενώ αντίθετα το Ιράν είναι στενός συνεργάτης του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.