Σε ανασχηματισμό προχώρησε o επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, έπειτα από την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της Ρουμανίας Ιοάν Ρους, στο επίκεντρο της πολεμικής που έχει ξεσπάσει για το δημοψήφισμα σχετικά με την αποπομπή του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου. «Υπέβαλα την παραίτησή μου για λόγους τιμής. Θεωρούμε ότι οργανώσαμε αυτό το δημοψήφισμα αρκετά καλά», δήλωσε ο Ρους και κατήγγειλε ότι δέχτηκε επικρίσεις και πιέσεις από όλες τις πλευρές. 


Η παραίτηση του ρουμάνου υπουργού έρχεται μετά την αναβολή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον αν είναι ή όχι έγκυρο το δημοψήφισμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να επαληθεύσει τους εκλογικούς καταλόγους.


«Επιθυμούσα η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Μάιο να διατηρηθεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, όμως η ειδική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πράξεις του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου μας ανάγκασε να προσαρμοστούμε», υπογράμμισε ο ρουμάνος πρωθυπουργός.

 

Ο Πόντα ανακοίνωσε ως νέο υπουργό Εσωτερικών τον Μίρτσεα Ντούσα. Ακόμη, ο Τίτους Κορλατεάν βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από το αντίστοιχο της Δικαιοσύνης. Στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε η δικαστής Μόνα Πιβνιτσέρου.


Ένας γερουσιαστής και πρώην εκπρόσωπος του Πόντα θα είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο.