Στις γερμανικές επικρίσεις που δέχθηκε μετά την συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε χθες από το περιοδικό Der Spiegel, απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αναφέροντας ότι «δεν θέλησα να ταχθώ επ' ουδενί υπέρ του περιορισμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των κυβερνήσεων, ο οποίος αντιθέτως νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθεί». Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα: «Θέλησα μόνον να υπογραμμίσω την ανάγκη να γίνουν βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πορεία που μπορεί να καταστήσει αναγκαία μια κάποια ελαστικότητα».

Κατά τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, «κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δίνει εξηγήσεις και να συνεργάζεται με δυναμικό, αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο με το κοινοβούλιο ώστε να βρίσκονται λύσεις, όταν χρειάζεται καινοτόμες και θαρραλέες, προς τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο».

Ο Μάριο Μόντι θεωρεί ότι «η δημοκρατική, κοινοβουλευτική νομιμότητα είναι βασικής σημασίας για την διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και για το λόγο αυτό «στην Συνθήκη της Λισαβόνας, ενισχύθηκε τόσο ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, όσο και του Ευρωκοινοβουλίου».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, δίνει έμφαση στο ότι «κάποιες αντιδράσεις στην συνέντευξή του» μοιάζουν να είναι «αποτέλεσμα παρεξήγησης» όσων είπε.