Εθνικό δημοψήφισμα για την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και υψηλών αξιωματούχων του κράτους θα διεξαχθεί στην Αλβανία όπως ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Η απόφασή του αυτή ελήφθηε έπειτα από την αποτυχία ακροαματικής διαδικασίας για την αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας, την οποία η αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι συμφωνούν για την άρση την ασυλίας, αλλά χρειάζονται αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, όπου να περιλάμβανεται και η άρση της ασυλίας, και μετά οι αλλαγές αυτές να περάσουν στη Βουλή.

Οι Σοσιαλιστές ζητούν την τροποποίηση των άρθρων του Συντάγματος που ορίζουν την εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα, του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η αντιπολίτευση απαιτεί η εκλογή τους να γίνει με 3/5 των ψήφων των μελών του κοινοβουλίου. Αλλά ο πρωθυπουργός Μπερίσα θεώρησε αυτό απαράδεκτο.

Αναλυτές αλλά και διεθνείς αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι η μη άρση της ασυλίας μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη σε μελλοντική υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.