Ο Τζάρεντ Λούγκχνερ, ο άνθρωπος που κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας της γερουσιαστή της Αριζόνα, Γκαμπριέλε Γκίφορντς, και το θάνατο έξι ανθρώπων κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης το περασμένο έτος, αναμένεται να αλλάξει την απολογία του δηλώνοντας ένοχος. Αρχικά ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει αθώος για τις πράξεις που του καταλογίζονται από την αμερικανική δικαιοσύνη. Ενώπιον του δικαστή Λάρι Μπέρνς θα κατατεθούν τα στοιχεία για το κατά πόσον ο κατηγορούμενος είναι θέση να κατανοήσει την αποδοχή της ενοχής του.

Στο παρελθόν ψυχίατροι, διορισμένοι από το δικαστήριο, εξέτασαν τον Λούγκχνερ, και αποφάνθηκαν ότι πάσχει από σχιζοφρένεια.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2011 κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης, ο κατηγορούμενος πυροβόλησε κατά της Γκίφορντς, η οποία δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι αλλά επέζησε. Ήδη πάντως παραιτήθηκε από το Κογκρέσο ώστε να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της υγείας της.

Ο Λούγκχνερ, αντιμετώπιζε αρχικά το ενδεχόμενο της ποινής του θανάτου. Τώρα αναμένεται να καταδικαστεί σε ισόβια αν ο δικαστής Μπερνς αποφανθεί ότι είναι διανοητικά ικανός να δηλώσει ένοχος.