Καρφιά κατά του τέως ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξαπέλυσε ο τεχνοκράτης διάδοχός του, Μάριο Μόντι, αφού σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ανέφερε ότι αν ο «Καβαλιέρε» βρισκόταν ακόμη στην εξουσία στην Ιταλία η κρίση χρέους, θα ήταν πολύ χειρότερη. «Νομίζω ότι εάν η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ακόμη στην εξουσία, το σπρεντ της Ιταλίας θα βρισκόταν τώρα στις 1.200 μονάδες βάσης ή κάτι τέτοιο», είπε ο Μόντι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal.

Ο κ Μόντι επέμεινε ότι η κυβέρνηση τεχνοκρατών της οποίας ηγείται έσωσε τη χώρα από τον κίνδυνο να προσφύγει για δανεισμό στην Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι σώσαμε την κατάσταση και ότι συνομιλούμε με την Μέρκελ, τον Ομπάμα και τον Ολάντ για το πώς να προχωρήσουμε μπροστά, αντί να είμαστε εδώ στην Ρώμη φιλοξενώντας την Τρόικα», υποστήριξε ο Μόντι.

Οι δηλώσεις του, που είχαν γίνει τον Ιούλιο αλλά δημοσιεύθηκαν σήμερα, έγιναν μετά την κίνηση του Μπερλουσκόνι να αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου το θώκο του πρωθυπουργού στις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου τη Γερμανία να μην υποστηρίζει τη θέση ότι τα υψηλά κόστη δανεισμού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να συνεχίσουν να πιέζονται χώρες-μέλη της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία και να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλουν.