Στη δίνη του ιού Έμπολα βρέθηκε εκ νέου η Ουγκάντα. Η εκδήλωση του φονικού κύματος κρουσμάτων του ιού στην αφρικανική χώρα, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο από τα δυτικά της χώρας, έχει πλέον αναχαιτιστεί, σύμφωνα με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εν τούτοις, έως και σήμερα 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την εξάπλωση του ιού με αφετηρία τη δυτική περιφέρεια Κιμπάλε. Παρότι οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί, όπως φαίνεται και από την παραπάνω διαπίστωση, τα 300 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους προσβληθέντες θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

«Τα κρούσματα είναι τώρα περιορισμένα μόνο στην Κιμπάλε. Το ξέσπασμα του Έμπολα είναι τώρα υπό έλεγχο. Αλλά υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση των περιπτώσεων των ανθρώπων που ήλθαν σε επαφή με όσους είχαν προσβληθεί. Η παρακολούθηση πρέπει να ενταθεί σε αυτές τις περιπτώσεις διότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως είναι ασφαλείς μόνο μετά από 21 ημέρες», ανέφερε ο Σόλομον Φισέχα, υποδιευθυντής του γραφείου του ΠΟΥ στην Ουγκάντα, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η εξάπλωση του μολυσματικού αυτού ιού, που προκαλεί εμετό, διάρροια, εξωτερική και εσωτερική αιμορραγία, καθώς και εξαιρετικά υψηλό πυρετό, ώθησε την κυβέρνηση της Ουγκάντα στην αναστολή της λειτουργίας σχολείων, ακόμη μάλιστα και στην απαγόρυση των συναθροίσεων και των κοινωνών επαφών στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα σοβαρά περιστατικά.

Ο ιός χτυπά για τέταρτη φορά την αφρικανική χώρα από το 2000. Στο πρώτο του κύμα είχε αφαιρέσει τη ζωή από 224 ανθρώπους. Στο δεύτερο κύμα κρουσμάτων, το 2008, 40 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στη μεθόριο με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πέρυσι, κατά την «εισβολή» του Έμπολα στη χώρα,  σημειώθηκε ένας θάνατος.

Ο Έμπολα πρωτοεμφανίστηκε στη ΛΔ του Κονγκό, το 1976. Χωρίς να έχει γνωστή θεραπεία μέχρι και σήμερα, έλαβε το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου αρχικά εντοπίστηκε ο μολυσματικός ιός.

Με πληροφορίες από in.gr