Ενα πολύ λεπτό υλικό που μελλοντικά θα μας κάνει αόρατους κατασκεύασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους.

Το λεπτό υλικό περιέχει μικροσκοπικές δομές, που όλες μαζί σχηματίζουν ένα «μεταϋλικό» που μπορεί να «διαχειριστεί» το φως κατά τρόπο ώστε να κάνει διάφορα αντικείμενα αόρατα. Βέβαια, και στο παρελθόν είχαν κατασκευαστεί τέτοια υλικά. Ωστόσο, είναι δυνατό να «λειτουργήσουν» μόνο όταν το φως είναι χρώματος πέρα από το φάσμα που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους νόμους της οπτικής, μόνο δομές με αρκετά μεγάλο μέγεθος μπορεί να διαχειριστούν το φως κατ’ αυτόν τον τρόπο. Για να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και στο μήκος κύματος που είναι ορατό από το μάτι μας χρειαζόμαστε νανοδομές. Ο Αντρέα ντι Φάλκο, συντάκτης της σχετικής μελέτης, λέει ότι «το πρώτο βήμα για την κατασκευή ενός υλικού που θα μας κάνει πραγματικά αόρατους είναι να φανταστούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο». Οπως φαίνεται ο δρ Ντι Φάλκο όχι μόνο ονειρεύτηκε ότι θα μας κάνει αόρατους, αλλά έκανε και ένα βήμα παραπάνω δημιουργώντας το εύκαμπτο μεταϋλικό που στρέφει το φως.

Ο καθηγητής Ορτγουιν Ες της έδρας των μεταϋλικών στο Imperial College του Λονδίνου επισημαίνει ότι το υλικό που κατασκευάστηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους είναι απλά ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση για τη δημιουργία υλικών που θα μας κάνουν αόρατους.

πηγή: BBC