Έλλειμμα ηγεσίας και έλλειψη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη διαπιστώνει ο παλαίμαχος της πολιτικής και πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμίτ. Όντας καυστικός προς την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και απογοητευμένος από τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς, ο γηραιός πολικός αναγνωρίζει ως εσφαλμένη η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εν τούτοις σημειώνει πως αφού αυτή έγινε πραγματικότητα, αποτελεί χρέος των εταίρων της η επίδειξη συμπαράστασης μέχρι τέλους. Το ευρωπαϊκό συλλογικό τραύμα και η γερμανική «ευθύνη»

 Ο συντηρητικός πολιτικός, μιλώντας στο τηλεοπτικό ARD, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις τονίζοντας ότι το συλλογικό ευρωπαϊκό ασυνείδητο αποκλείει τη Γερμανία από την ανάληψη ενός ξεκάθαρα ηγετικού ρόλου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων, όπως επίσης και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν περάσει στο ασυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχισθεί ακόμη για πολύ» υποστήριξε ο 93χρονος πλέον Σμίτ.

Η αδυναμία της Άνγκελα Μέρκελ και το ηγετικό έλλειμμα στην Ευρώπη

Παρά τη διαπίστωσή του αυτή όμως δεν παραλείπει να επικρίνει τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ, για την οποία παρατήρησε ότι «δεν είναι γεννημένη Ευρωπαία». Αναφερόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο, ο άλλοτε ηγέτης της Δυτικής Γερμανίας αναγνώρισε πως «ναι μεν έχει μία συγκεκριμένη τακτική, αλλά (το να έχει) μία συνολική εικόνα είναι άλλο πράγμα».

Βέβαια, για τον ίδιο το θέμα της ευρωπαϊκής αναποτελεσματικότητας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού «όλοι οι μηχανισμοί διάσωσης αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ενώ δεν επεδείχθη η αναγκαία αποφασιστική δράση», δεν περιορίζεται στην καγκελάριο Μέρκελ, αλλά συνιστά ένα γενικό θέμα απουσίας ηγετικών φυσιογνωμιών.

«Η κρίση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας (ηγέτης) στην Ευρώπη που να είχε μία συνολική εικόνα των καμιά εικοσαριά προβλημάτων που αιφνιδίως έχουν εμφανιστεί. Όμως δεν έχουμε τούτη τη στιγμή μία προσωπικότητα τέτοιου κύρους», αποφάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξής του ο Χέλμουτ Σμίτ.

Το «ελληνικό λάθος» και η αποκατάστασή του

Κάνοντας λόγο για την οικονομική κρίση και την ευρωζώνη, ο πρώην καγκελάριος δεν θα μπορούσε παρά να μην αναφερθεί και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την άποψή του, που ασφαλώς ακόμη διατηρεί ξεχωριστή βαρύτητα, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ «υπήρξε μεγάλο σφάλμα». Βέβαια, όπως ο ίδιος αμέσως συμπλήρωσε, «αφού το διαπράξαμε τώρα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επί της αρχής υποστήριξή τους προς την πρότασή του προέδρου του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περί κοινοτικοποίησης των δημοσιονομικών χρεών των κρατών-μελών της ΟΝΕ. «Επί της αρχής έχει δίκιο. Δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως κανόνας, αλλά στην παρούσα κατάσταση κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αναπόφευκτο», σημείωσε ο Σμίτ.

Π.Σ.