«Η Ιταλία χαρακτηρίζεται από τη διάδοση των ακανόνιστων πληρωμών και των δωροδοκιών», αναφέρει έκθεση της ιταλικής συνομοσπονδίας εμπόρων Confcommercio. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η Ιταλία είναι αναμφίβολα μία αναπτυγμένη χώρα, η οποία όμως ταλαιπωρείται από υπερβολική γραφειοκρατία, αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και εκτεταμένη διαφθορά. Όπως προκύπτει από την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αξιοποιώντας δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2010, η Ιταλία είναι 25η από τις 26 χώρες σε ό,τι αφορά την επιρρέπεια προς τη διαφθορά.

Επιπρόσθετα,  οι ιταλοί  πολίτες έχουν τη χειρότερη εντύπωση για την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης σε σημείο που κατατάσσουν τη χώρα τους στην 24η θέση. Ακόμα, η Ιταλία κατατάσσεται 26η ως προς την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματός της.

Τέλος, είναι ενδεικτικό ότι στη γειτονική χώρα χρειάζεται πέντε φορές περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθεί φορολογικά, με τη δική του θέληση, ένας Ιταλός σε σχέση με έναν Λουξεμβουργιανό. Αυτό είναι εύλογο ότι έχει «αντίκτυπο στην επιλογή να αποκρύψει ή όχι εισοδήματα από την εφορία», ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία.