Τα δάχτυλα νεκρών Ταλιμπάν φέρεται να κρατούσε για «συλλογή» ένας βρετανός στρατιώτης που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμά της βρετανικής εφημερίδας Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι στρατιωτικές αρχές ερευνούν την υπόθεση η οποία αφορά έναν στρατιώτη που υπηρετούσε στο 5ο Τάγμα των Αργκάιλ και Σάδερλαντ Χαϊλάντερς- το Βασιλικό Σύνταγμα της Σκοτίας- στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένα επεισόδιο ερευνάται από τη Βασιλική Στρατονομία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας. «Δεν θα ήταν πρέπον να το σχολιάσουμε ενόσω συνεχίζεται η έρευνα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η έρευνα πιστεύεται ότι άρχισε μετά την επιστροφή του τάγματος από το Αφγανιστάν, τον περασμένο Απρίλιο. «Φαίνεται ότι (ο στρατιώτης) έκοβε τα δάχτυλα των νεκρών Ταλιμπάν», είπε μια πηγή στην εφημερίδα. «Υπάρχουν φήμες ότι ίσως ήθελε να τα κρατήσει για σουβενίρ, κάτι που είναι εντελώς μακάβριο. Οι φήμες αυτές έχουν συγκλονίσει το τάγμα», πρόσθεσε.

Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πάντως ότι οι Βρετανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται να μεταχειρίζονται τους νεκρούς εχθρούς όπως θα έκαναν και με τους δικούς τους.

«Καθ' όλη τη θητεία μου στο στρατό, ποτέ δεν άκουσα να γίνεται κάτι τέτοιο», είπε ο Κλάιβ Φεργουέδερ, απόστρατος συνταγματάρχης και διοικητής της SAS. «Το να παίρνει κανείς τρόπαια από νεκρούς μαχητές είναι ένας σίγουρος τρόπος να εξαγριώσεις τον τοπικό πληθυσμό», πρόσθεσε.