Οι αυστριακές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρώην ευρωβουλευτή και υπουργού Εσωτερικών Έρνστ Στράσερ, στο πλαίσιο του σκανδάλου «μετρητά αντί τροπολογιών» που έφεραν στο φως το 2011 Βρετανοί δημοσιογράφοι που υποδύονταν τους λομπίστες.

Μάλιστα το σκάνδαλο «αγγίζει» άλλα τρία μέλη της Ευρωβουλής από την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Ο 56χρονος Στράσερ, μέλος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, αρνείται τις κατηγορίες.

Όλα ξεκίνησαν όταν συντάκτες της εφημερίδας Sunday Times, οι οποίοι υποδύονταν τους λομπίστες, κατέγραψαν τον Έρνστ Στράσερ ενώ εκείνος απαιτούσε 100.000 ευρώ για να προωθήσει μια τροπολογία σε νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα είχε δεσμευτική ισχύ για την ΕΕ.

Ο ίδιος δεν ήταν διαθέσιμος για κάποια δήλωση μετά την είδηση της απαγγελίας του κατηγορητηρίου, ωστόσο ο σύνηγορός του Τόμας Κράλικ δήλωσε πως πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες διαφθοράς.

Ο Στράσερ έχει ήδη δηλώσει πως δεν άλλαξαν χέρια μετρητά, υποστηρίζοντας πως είχε καταλάβει πως οι δημοσιογράφοι δεν εκπροσωπούσαν στην πραγματικότητα ειδικά συμφέροντα και συνομίλησε μαζί τους για να καταλάβει τι πραγματικά ήθελαν.

Εφόσον καταδικαστεί, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας την περίοδο από το 2000 έως το 2004, αντιμετωπίζει μέχρι και δεκαετή ποινή κάθειρξης.