Παρανάλωμα του πυρός έγιναν τρία λεωφορεία της δημόσιας υπηρεσίας συγκοινωνιών στο Σαντιάγο της Χιλής, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης και των πολύωρων συγκρούσεων που την ακολούθησαν, μεταξύ των νεαρών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας χθες Τετάρτη. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές οι διαδηλωτές -που ζητούν τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος- δεν είχαν λάβει άδεια για την κινητοποίησή τους. Φοιτητές που φορούσαν κουκούλες, σύμφωνα με τις αρχές, κατέλαβαν τα λεωφορεία και υποχρέωσαν τους οδηγούς και τους επιβάτες να αποβιβαστούν. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στα οχήματα.Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν τους περίπου 1.000 φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

«Η υπομονή των φοιτητών εξαντλήθηκε (...). Κάναμε πολλές προσπάθειες για να ξεκινήσουμε διάλογο με την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο», δήλωσε στην τηλεόραση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών των Πανεπιστημίων της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόρις. «Η κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα των φοιτητών. Ο υπουργός Παιδείας Αράλ Μπέγερ χλευάζει συστηματικά το φοιτητικό κίνημα και δεν άκουσε καμία από τις προτάσεις μας», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντρές Τσάντγουικ είπε ότι οι ηγέτες των φοιτητών «που συγκαλούν αυτές τις παράνομες διαδηλώσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανοίγουν την πόρτα στους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα».

Παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις -κυριολεκτικά- η κόντρα...
TAGS