Η Σαουδική Αραβία προτίθεται να αναχαιτίσει αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που θα εισέλθουν στον εναέριο χώρο της σε περίπτωση που το εβραϊκό κράτος επιχειρήσει να επιτεθεί στο Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth.

Η προειδοποίηση του Ριάντ προς το Τελ Αβίβ φέρεται πως μεταβιβάστηκε μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, και τέθηκε ως ζήτημα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πηγές της Yedioth Ahronoth, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί «τη Σαουδική απειλή σε μία απόπειρα να αποτρέψει το Ισραήλ από το να εκτοξεύσει μία μονομερή επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν».

Σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ αποφασίσει να πλήξει αεροπορικά τις ιρανικές εγκαταστάσεις, τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη του θα μπορούν να ακολουθήσουν τρεις πιθανές διαδρομές: τη βόρεια οδό, που περιλαμβάνει είσοδο σε τουρκικό και συριακό εναέριο χώρο (δύσκολο δεδομένης της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ και της κατάστασης στη Συρία, αλλά όχι αδύνατο με διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον), την επίμαχη νότια οδό, μέσω Σαουδικής Αραβίας, και την κεντρική οδό, μέσω Ιορδανίας και Ιράκ.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εξακολουθεί να κατηγορεί την Τεχεράνη ότι χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμά της ως παραπέτασμα, προκειμένου να αναπτύξει πυρηνικά όπλα τα οποία θα μπορεί να στρέψει κατά ισραηλινών στόχων. Το περσικό κράτος αντιτείνει ότι σκοπός του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος είναι η παραγωγή ενέργειας για εσωτερική κατανάλωση και η προώθηση ιατρικών ερευνών.

Πηγή: skai.gr