Την πιθανότητα να φορολογήσουν τους... μαθητές που φέρνουν το κολατσιό τους στο σχολείο εξετάζουν μεγάλες περιοχές της Ισπανίας η Μαδρίτη, η Βαλένθια και η Καταλονία σε μία απεγνωσμένη, όπως δείχνει η κίνηση αυτή, προσπάθεια για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Στις περιοχές αυτές ενδέχεται να ζητηθεί από τα παιδιά να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στη σχολική τραπεζαρία, εφόσον φέρνουν το καλαθάκι τους από το σπίτι. «Αυτό που θα γίνει είναι να επιτραπεί στα σχολεία να δώσουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν τα ταπεράκια στα σχολεία», εξήγησε ο Ιγνάσιο Γκάγο Φόρνελς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας στην περιοχή της Μαδρίτης.
 

Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν στους μαθητές να φέρνουν μαζί τους φαγητό παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν για παράδειγμα ένα παιδί είχε αλλεργία σε κάποια τρόφιμα.
 

Λόγω της κρίσης ολοένα και περισσότεροι γονείς προτιμούν να δίνουν κολατσιό στα παιδιά από το σπίτι για να κάνουν οικονομία. Κατά το σχολικό έτος 2011-12 το 60% των 324.000 μαθητών των 791 δημόσιων σχολείων της Μαδρίτης αγόραζαν φαγητό από τη σχολική καντίνα.
 

Οι αρχές της Καταλονίας ανακοίνωσαν ότι όποιος φέρνει το κολατσιό του στο σχολείο και θέλει να χρησιμοποιήσει το χώρο της καντίνας για να φάει θα πληρώνει μέχρι και 3 ευρώ την ημέρα. Παρόμοια μέτρα σκοπεύει να πάρει και η Βαλένθια.
 

Όπως ήταν φυσικό οι σύλλογοι γονέων αλλά και η αντιπολίτευση κατήγγειλαν ως άδικο το μέτρο, καθώς πλήττει τους πιο φτωχούς.
 

«Η κυβέρνηση επιτίθεται στους πιο υποβαθμισμένους τομείς και δεν εγγυάται ούτε τις βασικές αρχές, όπως ότι κανείς δεν θα εγκαταλείψει τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους», τόνισε ο Μικέλ Σολέρ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαλένθια.