Ο Μοχάμεντ αλ-Μεγκάριεφ εξελέγη χθες, 9 Αυγούστου, ως πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου της Λιβύης, κερδίζοντας τον ανεξάρτητο ανθυποψήφιό του, Αλί Ζιντάν, με 113 ψήφους έναντι 85 στο 200μελές κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο πλέον οφείλει να επιλέξει μία προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει τα ηνία της χώρας έως ότου να διεξαχθούν εκ νέου κοινοβουλευτικές εκλογές, υπό την αιγίδα ενός νέου συντάγματος που θα συνταχθεί από μία επιτροπή 60 μελών.

Δεδομένων των ευαίσθητων ισορροπιών που επικρατούν στην μετά-Καντάφι εποχή, η πραγματική επιρροή που θα ασκεί ο κ. αλ-Μεγκάριεφ ως επικεφαλής του Κογκρέσου παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, πληροφορίες των πρακτορείων AFP και UPI αναφέρουν ότι είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός με συμπάθειες προς τους ισλαμιστές.

Ο κ. αλ-Μεγκάριεφ ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας της Λιβύης, μίας οργάνωσης που συντόνισε το έργο των εξόριστων αντιπάλων του καθεστώτος Καντάφι. Είναι οικονομολόγος με διδακτορικό από βρετανικό πανεπιστήμιο και υπηρέτησε το καθεστώς Καντάφι κατέχοντας διάφορα αξιώματα προτού αυτομολήσει το 1980, καταφεύγοντας στους κόλπους των αντικαθεστωτικών στο εξωτερικό.

Πηγή: skai.gr
TAGS