Ακόμα και την σκληρή προειδοποίηση των ΗΠΑ προκάλεσε το Ισραήλ, το οποίο με τις «άγριες» διαθέσεις που επιδεικνύει στην περίπτωση του Ιράν, τραβάει επικίνδυνα το σχοινί, διαταράσσοντας ακόμα και τις διπλωματικές του σχέσεις.

Τα μηνύματα που στέλνει το Ισραήλ προς πάσα κατεύθυνση, ότι επιθυμεί την πραγματοποίηση επίθεσης κατά της Τεχεράνης, επικαλούμενο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προκαλούν πλέον την απτή δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον.

Η προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αναχαιτήσει ισραηλινά αεροσκάφη που θα εισέλθουν στον εναέριο χώρο της, με στόχο να επιτεθούν στο Ιράν, αποτελεί έμμεσο αλλά ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα του Ομπάμα προς τον Νετανιάχου, ότι θα διαπράξει μοιραίο λάθος αν κάνει του... κεφαλιού του.

Το εντυπωσιακό της συγκεκριμένης προειδοποίησης είναι ότι τόσο η Σουδική Αραβία, όσο και το Ισραήλ κάτι παραπάνω από στενοί σήμμαχοι των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να βάζει τον ένα της «συνοδοιπόρο» να επιπλήξει τον άλλο! Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι σχέσεις Ομπάμα-Νετανιάχου είναι ιδιαίτερα ψυχρές, με τον συντηρητικό ισραηλινό πρωθυπουργό σίγουρα να «προσεύχεται» να είναι ο Μιτ Ρόμνι νικητής των προεδρικών εκλογών του φθινοπώρου στις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ, πάντως, με την επιθετικότητά του φαίνεται να απειλείται με απομόνωση. Την ίδια ώρα, οι σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα είναι ιδιαίτερα τεταμμένες, αφού μέχρι και πριν από λίγους μήνες Τουρκία και Ισραήλ εκτόξευαν ανοιχτές απειλές, με φόντο το «Οικόπεδο 12» της Κύπρου και το ενεργειακό «σκάκι» στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Το εβραϊκό κράτος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, ανέκαθεν είχε κακές σχέσεις με όλα τα αραβικά κράτη που το περιβάλλουν, κυρίως λόγω Παλαιστινιακού.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος θα υπερασπιστεί τον πρωθυπουργικό του θώκο στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- φαίνεται να ακολουθεί το «δόγμα Μπεγκίν», που πήρε τον τίτλο του από τον πρώην ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπεγίν (1977-1983) και υποστηρίζει ότι κανένα άλλο κράτος στη Μέση Ανατολή δεν θα έχει πυρηνικά όπλα στην κατοχή του.

Το Ιράν όμως δεν είναι ούτε Ιράκ, ούτε Συρία, όπως έγραψε ο Guardian, αφού η Τεχεράνη έχει φροντίσει να καλύψει τα νώτα της, όσον αφορά τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Παράλληλα, η επίθεση εναντίον μιας στρατιωτικής δύναμης όπως του Ιράν, που θα έχει στο πλάι του τη Ρωσία, την Κίνα και τη Συρία, ενδεχομένως, θα έχει αβέβαια αποτελέσματα για το Τελ Αβίβ, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν θέλουν για κανένα λόγο να εμπλακούν σε μια πολεμική επιχείρηση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο ισραηλινός τύπος την Παρασκευή έκανε λόγο για επίθεση στο Ιράν το φθινόπωρο, πριν ακόμα και από τις αμερικανικές εκλογές.

Το κατά πόσο μπλοφάρουν οι ΗΠΑ για να ανακόψουν τις ορέξεις του Ισραήλ ή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα φανεί εν καιρώ. Η δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον μόνο σε καλό δεν θα βγει στον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος