Στη Συρία θα μεταβεί αύριο η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα Βάλερι Έιμος προκειμένου να έχει συνομιλίες για την ενίσχυση της βοήθειας προς τους αμάχους, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Η Έιμος θα επισκεφθεί επίσης το Λίβανο, όπου θα συναντηθεί με Σύρους πρόσφυγες.
«Η τριήμερη επίσκεψη έχει στόχο να προσελκύσει την προσοχή στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία και τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στον πληθυσμό της Συρίας, τόσο σε αυτούς τους ανθρώπους που παραμένουν στη χώρα, όσο και σε αυτούς που έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες και ειδικά στο Λίβανο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Δαμασκό και το Χαλέπι, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την κρίση, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και 140.000 έχουν καταφύγει στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Αμπντελμπασέτ Σιντά δήλωσε στο Reuters ότι οι αντάρτες θέλουν να επιβληθούν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και ασφαλείς διάδρομοι που θα περιπολούνται από ξένες δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Ιορδανία και την Τουρκία.

«Υπάρχουν περιοχές που απελευθερώνονται. Αλλά το πρόβλημα είναι τα αεροσκάφη, που σε συνδυασμό με το πυροβολικό, προκαλούν θανάτους και καταστροφές», είπε.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία ασφαλών περιοχών στα σύνορα με την Ιορδανία και την Τουρκία «είναι κάτι το απαραίτητο που θα επιβεβαιώσει ότι η ισχύς του καθεστώτος μειώνεται σιγά σιγά».