Απεργία πείνας άρχσαν 108 φυλακισμένα μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι σήμερα.
Οι απεργοί πείνας απαιτούν να απελευθερωθεί ο Χεσούς Μαρία Ουριμπετσεμπαρία Μπολινάγα, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου σε ένα νοσοκομείο στο Σαν Σεμπαστιάν και ο οποίος βρίσκεται ήδη σε απεργία πείνας για σχεδόν μια εβδομάδα. Ο Μπολινάγα εκτίει ποινή κάθειρξης διότι φέρεται να ενέχεται σε πολλές δολοφονίες κι απαγωγές.

«Λόγω της "κρίσιμης κατάστασης" στην οποία βρίσκεται πρέπει να απελευθερωθεί», ανέφερε η Ερίρα, μια οργάνωση η οποία υπερασπίζεται κρατούμενους της ETA. Ανάμεσα στους απεργούς πείνας είναι ο Αρνάλντο Οτέγκι, ένας ηγέτης των αυτονομιστών που καταδικάστηκε διότι προσπάθησε να ανασυστήσει το Μπατασούνα, το κόμμα που εθεωρείτο πολιτική πτέρυγα της ETA. Τον Οκτώβριο του 2011, η ETA ανακοίνωσε τον τερματισμό της 43χρονης εκστρατείας της με στόχο την δημιουργία ενός ανεξάρτητου βασκικού κράτους, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους περίπου 850 άνθρωποι. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αρνείται να διαπραγματευθεί με την οργάνωση κι επιμένει ότι οφείλει να διαλυθεί,  ενώ η δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος ελάχιστες παραχωρήσεις έχει κάνει προς τους Βάσκους εθνικιστές, που ζητούν τα φυλακισμένα μέλη της ETA να μεταχθούν σε φυλακές πιο κοντά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να αποφυλακιστούν κάποιοι εξ αυτών.

Στις ισπανικές φυλακές κρατούνται σήμερα τουλάχιστον 550 μέλη της ETA. Η εφημερίδα Ελ Παΐς σημείωσε ότι οι απεργοί πείνας προσπαθούν με αφορμή την υπόθεση Μπολινάγα να πιέσουν την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική στο ζήτημα των κρατουμένων. Όμως ο διευθυντής της υπηρεσίας σωφρονισμού Άνχελ Γιούστε δήλωσε ότι ο «εκβιασμός» δεν θα έχει αποτέλεσμα. Η απόφαση για την υπόθεση Μπολινάγα θα ληφθεί βάσει του νόμου, δήλωσε.