Νέα δίκη ενώπιον του ICTY ζητεί ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, υποστηρίζοντας πως οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν έγκαιρα ευνοϊκά για τον ίδιο στοιχεία.
Στο σχετικό αίτημά του ο Κάρατζιτς τονίζει πως η έναρξη μίας νέας δίκης και η προσκόμιση του συνόλου των στοιχείων είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μία δίκαιη δίκη.

Όταν η υποχρέωση της παρουσίασης στοιχείων δεν υλοποιείται, η δίκη δεν μπορεί να είναι επιτυχής και, κατά συνέπεια, το δικαστήριο θα πρέπει να ζητήσει τη διεξαγωγή νέας δίκης, υποστηρίζει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο σχετικό αίτημά του.
Από τις αρχές της δίκης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον Οκτώβριο του 2009, το ICTY προώθησε στον κατηγορούμενο 1.625 μαρτυρίες και καταθέσεις (συνολικά 224.228 σελίδες), ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει ακόμη 406 παρόμοια έγγραφα προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Ο 67χρονος πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για το ρόλο του στον πόλεμο στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992-1995, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 100.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άλλων 2,2 εκατομμυρίων.

Πηγή: in.gr