Ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 300 και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν εξαιτίας των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που έπληξαν τις βορειοδυτικές επαρχίες του Ιράν. Τα στοιχεία βασίζονται σε ανακοίνωση του Ιρανού υπουργού Υγείας.

Σε ακολουθία της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι σεισμοί, οι ΗΠΑ έστειλαν συλλυπητήρια επιστολή εκφράζοντας την ετοιμότητά τους «να προσφέρουν βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Την υποστήριξή τους πρόσφεραν και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, για λογαριασμό της χώρας του. Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος εξέφρασε από τη Ρώμη την αλληλεγγύη του προς τους επιζώντες καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει.

Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Νατζάρ απέρριψε τις προσφορές εξωτερικής βοήθειας υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είναι ικανή να διαχειριστεί μόνη της την κατάσταση και δεν χρειάζεται υποστήριξη από το εξωτερικό.

Έλλειψη νοσοκομείων

Το βορειοδυτικό Ιράν είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένο και οι δυνατότητες ιατρικής φροντίδας των θυμάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτες λόγω της απουσίας νοσοκομείων. «Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχαν τουλάχιστον μικρά νοσοκομεία στην περιοχή» είπε ένα μέλος των σωστικών συνεργείων της Ερυθράς Ημισελήνου. Η μη κυβερνητική οργάνωση δημιούργησε στο μεταξύ κινητά ιατρικά συνεργεία. Για πολλούς ανθρώπους όμως ήταν δυστυχώς πολύ αργά.

Τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν από χθες, Κυριακή, τις έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια των κτηρίων. Τώρα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο στήσιμο εκατοντάδων χιλιάδων σκηνών για τους αστέγους.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους ανθρώπους της πληγείσας περιοχής. Ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Νατζάρ υποσχέθηκε περαιτέρω μέτρα στήριξης στους πληγέντες. Άλλωστε αυτά είναι απαραίτητα δεδομένου ότι ο χειμώνας πλησιάζει και φέρνει μαζί του θερμοκρασίες που δεν αποκλείεται να πέσουν ακόμη και στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν.

Πηγή: Deutsche Welle
TAGS