Ο στρατός της Συρίας εισήλθε σήμερα στην Σάιφ αλ Ντάουλα, μια συνοικία που ελέγχουν οι αντάρτες στο δυτικό τμήμα της πόλης Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, μερικές ημέρες μετά την ανακατάληψη μιας πρώτης συνοικίας που βρισκόταν στα χέρια των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ). «Οι δυνάμεις του καθεστώτος εισήλθαν στο δυτικό τμήμα της Σάιφ αλ Ντάουλα με άρματα μάχης και εκτυλίσσονται μάχες με τους αντάρτες», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση κι εδρεύει στην Μεγάλη Βρετανία.

«Έγιναν επίσης βομβαρδισμοί σε ορισμένες περιοχές της Σαλαχεντίν», πρόσθεσε. Η συγκεκριμένη συνοικία είναι η πρώτη που έλεγχαν οι αντάρτες και στην οποία μπήκε ο στρατός την περασμένη εβδομάδα. Ελέγχεται πλέον από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε μεγάλο μέρος της, αλλά υπάρχουν θύλακες αντίστασης.

Στο μεταξύ, περίπου 7.000 Σύροι πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα τους και πέρασαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις ημέρες, όπου ο αριθμός των Σύρων προσφύγων έφθασε τους 60.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Ο ρυθμός των αφίξεων των προσφύγων, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες και παιδιά, έχει ενταθεί την τελευταία εβδομάδα, κυρίως λόγω των συγκρούσεων στο Χαλέπι, κοντά στα σύνορα.

Η απάντηση του διπλωμάτη Αλ Μπάαζ στο Συμβούλιο του ΟΗΕ

Ο διπλωμάτης που εκπροσωπεί τη Συρία στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Γενεύη) αυτομόλησε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει από τη θέση αυτή το συριακό λαό.

 «Απλά, όταν αισθάνθηκα ότι δεν μπορούσα πλέον να συνεχίσω να βοηθώ τον συριακό λαό, έπρεπε να προχωρήσω», δήλωσε ο Ντάνι Αλ Μπάαζ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με το Γαλλικό Πρακτορείο στη Γενεύη.

«Όταν είχα εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία, κύρια φροντίδα μου ήταν να προστατευτεί ο συριακός λαός και όχι η κυβέρνηση», διευκρίνισε.

 Ο κ. Αλ Μπάαζ ελπίζει ότι μια συναίνεση θα προκύψει τελικά για τη Συρία στο Συμβούλιο υπό την προϋπόθεση ότι «ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν τη δική τους ατζέντα για να βοηθήσουν το συριακό λαό».
TAGS