Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι ανέστειλε προσωρινά τη χορήγηση βοήθειας στη Ρουάντα εν αναμονή διευκρινίσεων από το Κιγκάλι, το οποίο κατηγορείται από τον ΟΗΕ ότι υποστηρίζει μια ομάδα ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.   «Όσον αφορά τη βοήθεια, επιλέξαμε να αναμένουμε να διευκρινιστεί τι συμβαίνει στο Κονγκό και πως αυτές (οι αρχές της Ρουάντας) εμπλέκονται», δήλωσε η υπουργός Συνεργασίας της Σουηδίας Γκουνίλα Κάρλσον στον δημόσιο ραδιοσταθμό SR.  
«Δεν σταματήσαμε, επιλέξαμε να παγώσουμε» προσωρινά ένα μέρος της βοήθειας, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι η Ρουάντα θα πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες της για την εξέλιξη της περιοχής».  

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το πάγωμα αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε περαιτέρω.  
Στην αναστολή εν μέρει ή ολόκληρης της βοήθειάς τους προς τη Ρουάντα έχουν προχωρήσει επίσης οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία μετά τη δημοσίευση έκθεσης του ΟΗΕ, στην οποία η Ρουάντα κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους στασιαστές της Μ23, μιας οργάνωσης στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.  

Το Κιγκάλι το διαψεύδει και κατηγορεί από την πλευρά του την Κινσάσα ότι υποστηρίζει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), οργάνωση των Χούτου της Ρουάντας που αντιτίθεται στην αρχή του Πολ Καγκάμε και δρα επίσης στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Η Κινσάσα διαψεύδει και αυτή τις κατηγορίες αυτές.

Το 2011 η Σουηδία κατέβαλε στην Ρουάντα βοήθεια 215 εκατομμυρίων κορωνών (26,1 εκατομμύρια ευρώ).