Δικαστήριο του Βατικανού ανακοίνωσε πως θα προσαχθούν σε δίκη για τις διαρροές στον Τύπο εμπιστευτικών εγγράφων του Ποντίφικα ο οικονόμος του Πάπα Πάολο Γκαμπριέλε και ο Κλάουντιο Σιαρπελέτι, τεχνικός πληροφορικής στη Γραμματεία του Κράτους. Ο Γκαμπριέλε θα δικαστεί για διακεκριμένη κλοπή, ενώ ο Σιαρπελέτι για συνέργεια, τόνισε ο δικαστής Πιέρο Μπονέτ σε ανακοίνωση που διένειμε το Βατικανό. Ο Σιαρπελέτι είναι αναλυτής και προγραμματιστής στη Γραμματεία του Κράτους, την κεντρική κυβέρνηση του Βατικανού.

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως ο ειδικός στην πληροφορική δεν είναι πραγματικά συνένοχος του Γκαμπριέλε και πως είχε «περιθωριακό ρόλο».

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε πως συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Επικαλούμενος τον ανακριτή Νικόλα Πικάρντι, ο Λομπάρντι δήλωσε πως οι δικαστές βρέθηκαν «ενώπιον μίας ευρύτατης και πολύπλοκης πραγματικότητας».

«Δεν πιστεύουμε πως έχουμε τελειώσει το έργο μας. Η δικαιοσύνη εξακολουθεί τη δουλειά της, οι έρευνες παραμένουν ανοικτές όσον αφορά και τα άλλα πρόσωπα που εμφανίζονται να εμπλέκονται».

Ο 46χρονος Γκαμπριέλε, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 23 Μαΐου, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τις 23 Ιουλίου στο Βατικανό έπειτα από 53 ημέρες κράτησής του σε κελλί των δικαστηρίων, πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ελλείψει φυλακής στο παπικό κράτος.