current views are: 1

14 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση09:45

Έτοιμη να λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Έτοιμη να ανοίξει τις θύρες μόλις οι τουρκικές Αρχές δώσουν το «πράσινο φως», είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.    

Δημοσίευση 09:45’
αρθρο-newpost

Έτοιμη να ανοίξει τις θύρες μόλις οι τουρκικές Αρχές δώσουν το «πράσινο φως», είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.    

Έτοιμη να ανοίξει τις θύρες μόλις οι τουρκικές Αρχές δώσουν το «πράσινο φως», είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.     Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος, όπου στεγάζεται η Θεολογική Σχολή τόνισε ότι «αισθανόμαστε πως είμαστε πολύ κοντά στην ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής, γι’ αυτό και πιστεύουμε στην καλή πίστη της τουρκικής κυβέρνησης και γενικά του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία σ’ αυτό το θέμα».  

«Όπως γνωρίζετε, στο θέμα της Χάλκης υπάρχει και μία στροφή 180 μοιρών της αντιπολίτευσης, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, εάν και όταν αποφασίσει, να εκδώσει την άδεια επαναλειτουργίας της» πρόσθεσε.  

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι προετοιμασίες για την «επόμενη μέρα» έχουν αρχίσει. Η Σχολή είναι έτοιμη να δεχθεί τους 25 φοιτητές του πρώτου έτους. Οι επίσημες γλώσσες, υποχρεωτικές για όλους τους σπουδαστές, θα είναι η ελληνική και η αγγλική. Οι φοιτητές στη Χάλκη, όπως ίσχυε και παλιά, θα προέρχονται από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και από άλλες Ορθόδοξες και Χριστιανικές Εκκλησίες.  

«Είχαμε πάντοτε Αγγλικανούς, Ρωμαιοκαθολικούς, Αιθίοπες…» επισήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος. «Η Εκκλησία αναλάμβανε να εξασφαλίζει δωρεές και διάφορα εισοδήματα, για να μπορέσει να παράσχει δωρεάν εκπαίδευση, διαμονή και διατροφή σε όλους τους φοιτητές, που πάντοτε έμεναν μέσα ως αδελφοί της Μονής».  

Στην ερώτηση γιατί να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης, τη στιγμή που υπάρχουν Σχολές στην Ελλάδα, αλλά και στη Βοστώνη, ο Μητροπολίτης Προύσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Σχολή προϋπήρχε και έκλεισε με έναν άδικο και προσβλητικό τρόπο, και για την Εκκλησία μας και για την Ομογένειά μας. Η Σχολή λειτουργούσε από το 1844, αδιαλείπτως. Έδωσε Πατριάρχες, Προκαθημένους σ’ όλη την Ορθοδοξία. Επομένως, είναι μία από τις Σχολές οι οποίες αποτελούν για την Εκκλησία και για το Πατριαρχείο μας έναν θεσμό. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το θέμα του ανθρωπίνου δικαιώματος στην Παιδεία».  


σχετικα αρθρα