Επί 31 χρόνια ο Ρενέ Ζάιπτιους προσμετράτο στους χιλιάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να περάσουν από την Ανατολική Γερμανία στη Δυτική και σκοτώθηκαν, όμως τελικά αποδείχθηκε ζωντανός. «Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς συνέβη», δήλωσε ο Ζάιπτιους στο Reuters.
Ο Ζάιπτιους προσπάθησε πρώτη φορά να περάσει στη Δυτική Γερμανία το 1981 όταν ήταν 17 ετών. Ο ίδιος και δύο φίλοι του κατάφεραν να διασχίσουν ένα ναρκοπέδιο, όμως τους εντόπισαν οι φρουροί που άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα ένας από τους φίλους του Ζάιπτιους να σκοτωθεί.

Οι συνοριοφρουροί τους συνέλαβαν, όμως σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, ο Ζάιπτιους σκοτώθηκε στη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας να αποδράσει.

«Είμαι ζωντανός τα τελευταία 48 χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τελικά το όνομα του Ζάιπτιους συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα Ανατολικής - Δυτικής Γερμανίας, τον οποίο έχει καταρτίσει μουσείο του Βερολίνου.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση λανθασμένης καταγραφής που έχει γίνει γνωστή τα τελευταία 50 χρόνια, δήλωσε η Αλεξάντρα Χίλντεμπραντ, διευθύντρια του Μουσείου για το Τείχος του Βερολίνου.

Ο Ζάιπτιους προσπάθησε δύο ακόμη φορές να περάσει στη Δυτική Γερμανία μέχρι που τελικά του δόθηκε άδεια να φύγει από την Ανατολική Γερμανία. Τώρα ζει στην πόλη Μάιντς.

πηγή: Reuters - lifo.gr