Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει ν΄αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να εξετάσει το εδνεχόμενο "αλλαγής" και πρόσθεσε ότι η Σεούλ θα παρακολουθεί τις αλλαγές στη Βόρεια Κορέα.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Λι σε τηλεοπτική ομιλία του με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της Κορέας από τους ιάπωνες αποικιοκράτες και μετά τις ενδείξεις ότι ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, ίσως σχεδιάζει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ο Λι κάλεσε επίσης της Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αποσκοπούν στην αποτροπή των πυρηνικών φιλοδοξιών της Πιονγκγιάνγκ.

" Η Πιονγκγιάνγκ έχει περιέλθει σε μια κατάσταση που τής επιβάλλει να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα και να σκεφτεί να προχωρήσει σε αλλαγές", τόνισε ο Λι αναφερόμενος προφανώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η οικονομία της Βόρειας Κορέας που ακόμα και σε περιόδους καλής σοδειάς είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα του πληθυσμού των 24 εκατομμυρίων.

"Θα παρακολουθούμε με προσοχή τις τυχόν αλλαγές", τόνισε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος.