Η Χιλή και η Ινδία πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες με στόχο τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στα τέλη του χρόνου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας χθες, Τρίτη.


Η συμφωνία θα καλύψει ζητήματα που αφορούν «όχι μόνον αγαθά αλλά και υπηρεσίες, επενδύσεις και όλα τα μέσα ελέγχου, όπως οι δασμοί», είπε ο Μορένο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Chile.

Η Χιλή επιδιώκει να γίνει η πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής η οποία θα συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία, μια αγορά 1,2 δισ. ανθρώπων, πρόσθεσε ο Μορένο.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στην διάρκεια της επίσκεψης του Χιλιανού ΥΠΕΞ στο Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μορένο συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του Άναντ Σάρμα.

Η νέα συμφωνία θα αντικαταστήσει εκείνη του 2007, η οποία δεν ήταν τόσο διευρυμένη, είπε ο Μορένο.

Οι εξαγωγές της Χιλής στην Ινδία μεγεθύνθηκαν 45% το πρώτο εξάμηνο του 2012, φθάνοντας το 1,36 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές της Χιλής από την Ινδία αυξήθηκαν κατά 29%, φθάνοντας σε αξία τα 310 δισ. δολάρια.


πηγή: protothema