Πέντε Κινέζοι ακτιβιστές συνελήφθησαν σήμερα από την ιαπωνική αστυνομία αφού αποβιβάστηκαν σε νησί ενός συμπλέγματος, το οποίο διεκδικούν η Κίνα και η Ιαπωνία, μετέδωσε το ιαπωνικό δίκτυο NHK.

Αλιευτικό σκάφος που μετέφερε περίπου δώδεκα ακτιβιστές από το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Κίνα, παρακολουθείτο στενά από περίπου δώδεκα σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, ωστόσο κάποιοι ακτιβιστές κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή.

Ο Ντάβιντ Κο, εκπρόσωπος των ακτιβιστών, δήλωσε ότι τουλάχιστον επτά από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή και ότι πέντε "συνελήφθησαν για ανάκριση".

"Οι άνδρες κρατούσαν σημαίες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ", σημείωσε.

"Η αστυνομία της Οκινάουα συνέλαβε πέντε άνδρες για παράβαση του νόμου περί μετανάστευσης στο Ουοτσουριτζίμα", δήλωσε παράλληλα εκπρόσωπος της ιαπωνικής αστυνομίας, αναφερόμενος σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος, το οποίο οι Κινέζοι ονομάζουν Ντιαογιού και οι Ιάπωνες Σενκάκου.

Τα νησιά αυτά, τα οποία διεκδικούν το Πεκίνο και το Τόκιο, καθώς και η Ταϊπέι, βρίσκονται κοντά σε πλούσιους ψαρότοπους και εν δυνάμει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.

Η ομάδα των Κινέζων ακτιβιστών, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή από το Χονγκ Κονγκ, αποτελείται από μέλη μιας "επιτροπής δράσης για την υπεράσπιση των νησιών Ντιαογιού".