Στην Αίγυπτο θα μεταβεί στις 22/8 η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για να υποστηρίξει τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα αυτή, η οποία έχει αρχίσει συνομιλίες με το Ταμείο για μία πιθανή οικονομική βοήθεια.   «Η επίσκεψή της αντανακλά τη δέσμευση του ΔΝΤ να υποστηρίξει την Αίγυπτο και το λαό της σε αυτήν την περίοδο της ιστορικής μετάβασης», μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, το Φεβρουάριο του 2011, αναφέρει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται «κατόπιν προσκλήσεως των αιγυπτιακών αρχών».  

Το ΔΝΤ είχε ήδη ανακοινώσει την αποστολή αντιπροσωπείας του στην Αίγυπτο αυτό το μήνα για να συζητήσει το πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τη χώρα, χωρίς όμως να αναφέρεται στο πρόσωπο της κ. Λαγκάρντ.  

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Οικονομικών, το Κάιρο θα συζητήσει την πιθανότητα να λάβει από το ΔΝΤ δάνειο μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, ύψους 4,8 δισ. δολ. Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ για την εξασφάλιση του δανείου αυτού, το οποίο οι αξιωματούχοι υπολόγιζαν σε 3,2 δισ. δολ., αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Αιγύπτου επιδεινώνονται.

«Θα συζητήσουμε, στις διαπραγματεύσεις που θα κάνουμε με το ΔΝΤ, την αύξηση του δανείου στα 4,8 δισ. δολ.», διευκρίνισε ο υπουργός Μουμτάζ αλ Σαΐντ, ενώ όπως έκανε γνωστό η Αίγυπτος ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ δωρεά 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.