Αμείωτες συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι μάχες στη Συρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις να προχωρούν σε από αέρος βομβαρδισμούς αμάχων με δεκάδες θύματα. Την ίδια ώρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και σε μικρότερο βαθμό από τους αντάρτες, μιλά ο ΟΗΕ σε έκθεση του.

Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν (πιθανό όμως να είναι περισσότερα) και πολλά τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό κατά της περιοχής Αζάζ, κοντά στο Χαλέπι, ανέφεραν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Σε βίντεο που ανέβασαν ακτιβιστές στο YouTube, κάτοικοι της πόλης ανασύρουν πτώματα από κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και επτά Λιβανέζοι ενώ άλλοι τέσσερις συμπατριώτες τους αγνοούνται.

Εν τω μεταξύ, σιιτική φυλή του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι έχει απαγάγει περισσότερους από 20 Σύρους, που υποστηρίζει ότι είναι αντάρτες, σε αντίποινα για την απαγωγή ενός μέλους της από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Η φυλή προειδοποίησε Τούρκους, Σαουδάραβες και κατοίκους του Κατάρ, των τριών χωρών που στηρίζουν τους αντάρτες, ότι μπορεί να απαχθούν.

Μεταξύ των ατόμων που κρατούνται είναι και ένας υπολοχαγός ο οποίος είχε λιποτακτήσει από τον κυβερνητικό στρατό για να ενταχθεί στους αντάρτες.

Κατά την φυλή όσοι δεν ήταν μέλη του ΕΣΣ αφέθηκαν κατόπιν ελεύθεροι.

Επιπλέον, διπλωμάτης από τη Βηρυτό υποστήριξε ότι μεταξύ των απαχθέντων είναι και ένας Τούρκος υπήκοος, όχι όμως διπλωμάτης ή εργαζόμενος στην τουρκική πρεσβεία. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του.

Ακόμη, άλλος ένας είναι Σαουδάραβας, είπε συγγενής του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως το Λίβανο επικαλούμενη τον κίνδυνο να απαχθούν.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης βόμβα εξερράγη κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι. Οι παρατηρητές είναι καλά στην υγεία τους. Την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες.

Εγκλήματα πολέμου βλέπει ο ΟΗΕ

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί φιλοκυβερνητικοί Σαμπίχα έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στα οποία περιλαμβάνονται φόνοι και βασανιστήρια, αναφέρει σε έκθεσή της επιτροπή που ορίστηκε από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι Σύροι αντάρτες έχουν και αυτοί διαπράξει εγκλήματα πολέμου, αν και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν κάνει αυτοί «δεν φτάνουν τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την κλίμακα» αυτών που έχουν διαπράξει ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η επιτροπή υπό τον Πάουλο Πινέιρο σημειώνει ότι «έχει λόγους να πιστεύει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι Σαμπίχα διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως φόνοι και βασανιστήρια, εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου…

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι φόνοι, τα βασανιστήρια, οι αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, η σεξουαλική βία, οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις, οι λεηλασίες και η καταστροφή ιδιοκτησίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σφαγή στη Χούλα, στις 25 Μαΐου, όπου 108 άνθρωποι 0και μεταξύ τους 49 παιδιά- έχασαν τη ζωή τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις όπως αναφέρει η έκθεση.

Είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή χρησιμοποιεί τον όρο «εγκλήματα πολέμου», σημειώνει το Associated Press, κάτι που έρχεται σε συνέχεια της διακήρυξης του Ερυθρού Σταυρού ότι η Συρία έχει πλέον περιπέσει σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου.

Τα πορίσματα της επιτροπής μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές διώξεις κατά προσώπων.

Το καθεστώς, σημειώνουν οι συντάκτες, ήταν γενικά απρόθυμο να βοηθήσει την επιτροπή.
TAGS