Αποφασισμένος να επιμείνει στην αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια δηλώνει ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, τονίζοντας ότι η Βοσνία δεν μπορεί να επιβιώσει και πως η σερβική οντότητα θα προωθήσει σχέδια για την ανεξαρτητοποίησή της.
Σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Σερβικής Δημοκρατίας, ο κ. Ντόντικ ανέφερε πως οι βουλευτές της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημορκατών θα ζητήσουν την αντικατάσταση του Λαγκουμτζίγια εξαιτίας των οδηγιών που έδωσε στον εκπρόσωπο της Βοσνίας στα Ηνωμένα Έθνη να ψηφίσει υπέρ ενός ψηφίσματος για τη Συρία, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Βοσνιακής Προεδρίας για το ζήτημα αυτό. Ο κ. Ντότικ είπε πως δεν είναι δυνατό να συζητηθεί κάποιο άλλο ζήτημα στο κοινοβούλιο της Βοσνίας έως ότου ο κ. Λαγκουμτζίγια παραιτηθεί ή αντικατασταθεί. Μάλιστα, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους συμβιβασμός επί του συγκεκριμένου θέματος.


Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στη χώρα, ο κ. Ντόντικ είπε ότι η περίπτωση του κ. Λαγκουμτζίγια αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι η Βοσνία- Ερζεγοβίνη δεν «δουλεύει». Σημείωσε, μάλιστα, πως η Βοσνία- Ερζεγοβίνη δεν αποτελεί στην πραγματικότητα κράτος, «σε αντίθεση με τη Σερβική Δημοκρατία», που είναι ένα de facto κράτος, όπως τόνισε. Η Σερβική Δημοκρατία έχει την κυβέρνησή της, την επικράτειά της και διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που, όπως τόνισε, την καθιστά κράτος υπό τα διεθνή στάνταρτ.


«Δεν μ' ενδιαφέρει η Βοσνία- Ερζεγοβίνη και το ευρωπαϊκό της μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως η Βοσνία είναι μία κρατική ένωση, η επιβίωση της οποίας θα τεθεί εν αμφιβόλω «μόλις η προσοχή των μεγάλων δυνάμεων εξασθενήσει κάποια μέρα». «Είναι λογικό για τη Σερβική Δημοκρατία να σκεφτεί τι θα κάνει μετά» τόνισε ο κ. Ντόντικ, σ' έναν παραλληλισμό της κατάστασης με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.